Flossenbürg, Mähring

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
V pondělí 14.5. se žáci 8. a 9. ročníku v rámci projektu Sport dělá přátele zúčastnili exkurze do památníku koncentračního tábora Flossenbürg, který v letech 1938 – 1945 věznil zhruba 100 000 osob, z nichž zde prokazatelně 30 000 zemřelo. Vedení SS zřídilo tento pracovní tábor proto, aby se nucenou prací vězňů vytěžila žula v blízkém kamenolomu. Roku 1943 přešel tábor na zbrojní výrobu a pod jeho správu patřily další pobočné tábory v Bavorsku, Čechách i Sasku. Tábor s kapacitou 4 000 osob věznil v posledním roce války 16 000 lidí. Vojáci americké armády jich zde při osvobození dne 23. dubna 1945 nalezli pouze 1 500. Všechny ostatní vyhnala SS na pochody smrti.
Od roku 2010 slouží místo jako připomínka válečných hrůz, jejíž součástí jsou dvě stálé výstavy a pietní místo v bývalém Údolí smrti, kde docházelo v době války k popravám.
Po prohlídce celého areálu a zhlédnutí dokumentu „My jsme přežili … ostatní zůstali“ jsme odjeli autobusem do městečka Mähring, kde jsme si prohlédli hasičskou zbrojnici a místní minimuzeum, které dala dohromady parta nadšených dobrovolníků. Zde pro nás bylo připraveno chutné pohoštění.

foto

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.