Poznáváme známé aneb Podlesí a jeho prameny a pramínky se čtvrťáky

V úterý 23. dubna se 4. třída zúčastnila obecní akce Nadace OKD z programu Pro budoucnost pod názvem: „Putování po méně známých pramenech Mariánskolázeňska“, exkurze první – „Po okolí Dolního Žandova – Podlesí.“

Výšlap okolím Podlesí byl i pro místní velmi zajímavý a dobře organizovaná akce se líbila všem zúčastněným, nejen dětem. Těm patří moje velká pochvala za vzorné chování a také za znalosti, které prokázaly. Po prohlídce kyselky z okraje obce a opraveného přístřešku pro ni jsme se vydali zpět přes malebnou vesnici. Po cestě jsme mohli odhadovat i ověřit následným měřením obvod i výšku vzrostlého smrku blízko kapličky, dozvěděli jsme se názvy prvních jarních bylinek, které lemují romantické koryto Podleského potoka, např. plicník lékařský, orsej jarní, sasanka hajní a další. Počasí nám přálo, a protože děti nasadily pěkné turistické tempo, cesta krásně ubíhala. Prohlédli jsme si žulový lůmek na okraji lesa nad kaplí, kochali jsme se výhledy na Chebskou pánev, vrch Javořík i Kamennou horu. Byli jsme upozorněni na místní raritu – modřínový sad, který je velkou zajímavostí. V cíli – tedy v údolíčku Podleského potoka – jsme vyslechli krátkou přednášku o minerálkách a kyselkách vůbec, jejich jímání i historii tohoto pramene. Děti i dospělí se Radiovkou osvěžili a vraceli jsme se zpět do obce, kde nás obecní autobus opět nabral a odvezl do školy.

Místa v krajině, která máme „za humny“  navštěvujeme málokdy a je to škoda. Malebné a romantické Podlesí, kyselky a prameny v okolí jistě zaslouží naši pozornost.

Mirka Masarovičová.
fotky

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.