Program primární prevence s O2 chytrou školou

Dne 3.5. a 4.5. 2023 v rámci projektu O2 Chytrá škola žáci z 2. stupně, učitelé a rodiče zažili dny s tématy rizika internetu a komunikačních technologií. První den žáci měli dvouhodinou přednášku na témata: netolismus, kyberšikana, sexting, pornografie. Mnozí žáci se dozvěděli, že mohou být závislí na komunikačních technologiích i přes zdánlivě krátkou dobu trávení u telefonu, PlayStationu nebo PC. Metodik programu primární prevence vysvětlil neznámé pojmy, jak předcházet nežádoucím závislostem. Připomenul žákům, co může způsobit rizikové chování na sociálních sítích, zabýval se tématem kyberšikany.

Odpolední program s rodiči splnil svoje očekávání. Na školení pro veřejnost sice byla malá účast, ale rodiče, kteří se rozhodli získat o tomto tématu informace, odcházeli poučení a s úžasnými dojmy. Dozvěděli se o existenci internetových portálů s násilím a výzvami, které jsou dostupné dětem do 15 let. Zjistili, jak a v jakém věku vzniká závislost. Metodik prevence se snažil vysvětlit, jakou prevenci mohou rodiče a škola zvolit, aby se snížil výskyt a šíření rizikového chování.

,Následující den byl projektový. Žáci 8. a 9. ročníků školili týmy, které se utvořily z žáků  5.-7. ročníku. Na osmi stanovištích se probírala různá témata: kyberšikana, hoaxy, netolismus, netiketa, bezpečný internet, umělá inteligence. Žáci vytvářeli videa, myšlenkové mapy, odpovídali na kvízy, hodnotili sebe a spolužáky. Na konci projektového dne byli plni zážitků a znalostí o rizikách internetu a komunikačních technologií.

Všem dětem, rodičům, učitelům velký dík. Speciální poděkování patři organizátorům – metodiku prevence Mgr. Lukáši Látalovi a nadaci O2.

Očekáváné cíle byly splněny na 100%. fotografie

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.