13. ročník soutěže Finanční gramotnost – celostátní finále

V pátek 26. 4. se tři žákyně naší školy, Štěpánka Kortanová (4. tř.), Mariana Šáchová (4. tř.) a Terezie Baloghová (5. tř.), zúčastnily celostátního finále soutěže Finanční gramotnost. Děvčata se coby zástupkyně Karlovarského kraje vydala prezentovat svůj projekt školní oslavy do prostor České národní banky v Praze. Zde se utkala s 13 dalšími týmy z ostatních krajů naší republiky. Zadání finálního úkolu se může zdát jednoduché – „Od zřizovatele jste na vaši oslavu obdrželi 5000 Kč navíc, pokuste se je využít co nejlépe.“ Na jeho zpracování však měli soutěžící pouhých 30 minut. Poté jsme se odebrali do prostor Návštěvnického centra ČNB, kde byla pro účastníky připravena velmi poutavá prohlídka s výkladem. Po krátkém občerstvení opět všichni zasedli do slavnostně vyzdobeného sálu. Čekání na výsledky zkrátila podnětná beseda s ministrem financí ČR, panem Zbyňkem Stanjurou, soutěžící pana ministra nešetřili a pokládali mu zapeklité dotazy nejen z oboru financí. Debata byla plná smíchu, přesto ale napětí pomalu vrcholilo a všichni byli zvědaví, jak se umístili. Nápady soutěžících byly skvělé, rozpočty byly perfektně zpracovány, nezapomnělo se ani na charitu nebo investice do třídních fondů. Vyhrát však může jen jeden. Naše děvčata se umístila na krásném 12. místě z 849 škol, které se do soutěže zaregistrovaly. Nezbývá než gratulovat a těšit se na příští ročník, protože takový úspěch bude jistě hnacím motorem pro účast v soutěži i dalším žákům. Velké díky děvčatům za reprezentaci školy a odvahu prezentovat své nápady před tak velkým obecenstvem, paní ředitelce Havlíčkové za čas a péči, kterou soutěži i žákyním věnovala, a panu Řežábkovi, který nás bezpečně dovezl tam i zpět.

Odkaz na fota:https://www.rajce.idnes.cz/zsmsdolnizandov/album/financni-gramotnost-praha

Odkaz na oficiální galerii soutěže i s reportáží ČT D, kde je rozhovor s našimi děvčaty: https://www.financnigramotnost.cz/fotogalerie/finale-cnb-2024

Příspěvek byl publikován v rubrice 5. třída, 6. třída, Soutěže, Vědomostní soutěže. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.