Školní výlet 5. třídy

V pondělí 26. května vyrazili páťáci na školní výlet. Jejich cílem byla plzeňská Techmania, konkrétně prohlídka expozic Science Centra a návštěva 3D planetária.
Největším exponátem, tedy kromě lokomotiv, byla jistě Entropa umělce Davida Černého. Nás ale zajímaly především ty, na kterých jsme si mohli něco vyzkoušet. Poznali jsme tak sílu větru, obnovitelné zdroje energie, princip fungování vodních a větrných elektráren, na interaktivním pískovišti jsme stavěli přehradu a tu pak „naplnili“ vodou, vyzkoušeli jsme, jak silný je náš stisk nebo hlas, jak je to s naší pamětí a rovnováhou, jak velké je naše zorné pole nebo jak se orientujeme ve tmě. Své síly jsme změřili i se zvířaty, a to především v běhu a skoku. Všichni jsme předběhli lenochoda, ti rychlejší z nás to nandali slepici a největší borci se vyrovnali praseti. Na psa a koně vyzráli kluci, nutno ale říci, že podvodem. Kdo si počkal, vyzkoušel také kouzlo osobního vozítka SEGWAY. Před polednem jsme se přesunuli do budovy 3D planetária, kde jsme si prohlédli další exponáty, týkající se tentokrát přírodních jevů a vesmírných letů.
Opravdovým zážitkem byla projekce dvou 3D filmů. Krásy vesmíru poodhalily tajemství Země, Měsíce, Slunce, planet, hvězd i meteoritů, film Astronaut byl výletem do nitra lidského těla a na vesmírnou stanici. Iluze 3D byla téměř dokonalá, takže během promítání se ze sedadel stále zvedaly ruce ve snaze si na promítané objekty sáhnout.
Po návštěvě planetária jsme se přemístili do centra Plzně. I když jsme dobu rozchodu museli zkrátit, od cesty do „Mekáče“ nás nic neodradilo. Příjemně unaveni jsme nasedli do obecního autobusu a plni zážitků jsme se vydali na cestu k domovu.

Foto

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce, Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.