Výlet za poznáním i zábavou

DSC03758
Ve čtvrtek 14. června vyrazili žáci 9. ročníku na svůj poslední školní výlet. Výlet byl dvoudenní a během něj navštívili hned několik míst. Absolvovali jsme prohlídku Malé pevnosti Terezín, která sloužila pražskému gestapu v letech 1941 – 1945 jako věznice. Dozvěděli jsme se, že za pět let prošlo branou Malé pevnosti na 32 000 mužů a žen. Přestože v Terezíně nikdy koncentrační tábor nebyl, režim ve věznici koncentrační tábory silně připomínal. Malá pevnost měla charakter průchozí věznice, odkud byli vězni posíláni po určité době před soud nebo do koncentračních táborů. Přímo zde zahynulo v důsledku hladu, týrání a nedostatečné lékařské péče a hygieny 2 600 vězňů, další tisíce jich zahynuly po deportaci z Terezína. V areálu jsme také našli jediné současné obyvatele pevnosti, a to párek nutrií, který se sem dostal s velkou povodní v roce 2002.
V Kladně jsme se rozdělení do dvou skupin zúčastnili únikové hry, inspirované filmy s Jamesem Bondem. I zde jsme prokázali osobní statečnost při luštění šifer a hledání předmětů, které vedly k úspěšnému splnění mise a opuštění místnosti v předepsaném čase. Domů nebylo třeba pospíchat, proto jsme se na zpáteční cestě zastavili v Lidicích, kde jsme prošli téměř celým areálem Památníku a pietního území. Všechny nejvíce zaujal Pomník dětským obětem války – bronzové sousoší 82 lidických dětí (42 dívek a 40 chlapců), které zde byly zavražděny v roce 1942.
Noc jsme strávili ve škole a plni sil (vstávali jsme před šestou hodinou ranní) jsme se vlakem vydali do plzeňské zoologické zahrady. Tento výlet si žáci vybrali sami, chtěli zavzpomínat na dětská léta strávená na 1. stupni, kdy v plzeňské ZOO byli hned několikrát.

foto

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.